Monday 23 September 2013

Knäckig äppelpaj

Morgonstund har guld i mun, och det stämmer ju i alla fall till viss del; nog är det guldfärgat ute idag, när solen skiner och ger alla orange, gula och röda löv en guldfärgad lyster. 

Här hos oss har flitens lampa lyst sedan klockan 6 i morse och jag har skalat, skivat och fryst in alla de höstkrispiga äpplen från Hälsingland som jag fick av mamma. I höst och vinter blir det knäckiga äppelpajer minsann!

För er som redan är vansinnigt sugna och inte vill vänta så har ICA ett smaskigt recept på just knäckig äppelpaj - håll till godo!

Ingredienser till 6 portioner

150 gram smör
2 dl råsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
600 gram äpplen

Så här gör du

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och vispgrädde.
Ta av från spisen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt.
Dela, kärna ut och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord pajform och fördela smeten över.
Grädda i ugnen i cirka 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
Servera med grädde, vanilj- eller marsánsås.

Och glöm inte kaffet för jösse namn!

Vi fick just en sådan här äppelpaj när vi hälsade på i Västerås och den lever verkligen upp till namnet 'knäckig'. Så ljuvligt smaskig att jag dör!

Kram, Lina


No comments: