Tuesday 1 October 2013

Veterinärbesök och dess resultat

Första oktober idag.
Solen skiner från en isande blå himmel och kylan nyper mig i kinderna under vår morgonpromenad. Tjorven har sin slitochslängoverall på sig för första gången idag. Han iakttar nyfiket barnen som stojar vid den närliggande lågstadieskolan, och mössan får för ovanlighetens skull sitta kvar på hans lilla huvud.
Kors i taket.

Det var fint väder igår också, även om dagen i sig inte var så värst festlig.
Vår Maine Coon Elmo har fått ännu en ögoninflammation så igår träffade vi veterinären och fick en ögonsalva och ögondroppar. Turligt nog är denna inflammation inte lika djup som den förra, så förhoppningsvis går den snabbt över.


Vad som oroar mig är att veterinären tog upp det här med FIP.
FIP betyder Felin Infektiös Peritonit. 
här förklarar Statens Veterinärmedicinska Anstalt vad FIP innebär.

"
FIP, eller felin infektiös peritonit, är en obotlig sjukdom med dödlig utgång. Det är framförallt unga katter som drabbas, hälften av dem som utvecklar FIP är under två år.
FIP kan indelas i två sjukdomsformer: torr form och våt form. Vid så kallad torrform av FIP utvecklas sjukdomssymtomen vanligen under en längre tid (veckor - månader). Vilka symtom katten visar beror på vilka organ som är skadade. Förändringar ses ofta i ögon, hjärna, tarm, njurar och lever. Ofta ses avmagring och katten blir allt tröttare. Febertoppar är inte ovanligt. 
Vid våt form av FIP läcker vätska ut i kroppshålor som buk- och brösthåla. Ofta blir katten bukig av vätskan. Om det finns rikligt med vätska i brösthålan får katten svårt att andas. Sjukdomsförloppet är snabbt och katten avlider vanligen inom några dagar eller veckor från det att de första symtomen på våt FIP ses.  
Hos de katter som i första hand visar symtom på torr form av FIP utvecklas ofta till slut även våt form av FIP, och en blandning av symtom på både torr och våt FIP är vanligt.
"
FAN FAN FAN.

Vi har tid för återbesök på torsdag, då ska vi se hur han svarat på sin medicinering och även prata mer om det här med FIP.

Jag jobbar hårt på att inte ta ut några sorger i förskott, men helt lätt är det inte. Att förlora ett husdjur kan, för de som inte själva haft husdjur, låta trivialt och "äsch, det är ju bara en katt/hund/[insert text here]". Men vi som delar våra liv med ett älskat djur vet att det handlar om familj, och kärlek.

Det är starka band, det.

Kram, Lina


No comments: